Turkiye - Danimarka maci. Mac oncesi, operasyonlardan bahsediliyor, takim gencle$iyormu$, yeni taktikler denenecekmis. Yani, macin lehimize gecmesi icin bir takim hamleler yapildigi soyleniyor. Sonuc 0-1'lik maglubiyet.

Macin ilk yarim saatini seyrettim, kabaca golden sonra izlemekten vazgectim. Iste, asil degi$mesi gereken budur. Izleyiciye "umut" verilmelidir, maglup durumdayken one firlayacagi umidini izleyiciye asilamalidir.

Peki bu nasil olur? Takimi genclestirerek mi? Kismen. Yepyeni taktikle, formasyonla mi? Bu sorunun yaniti da "kismen". Cunku asil degismesi gereken teknik yonetimdir, mentalitedir.

Senol Gunes, takimin teknik patronu, belki dunyanin en iyi insani olabilir, yolda duseni tutup kaldirabilecek, ac gordugunu doyuracak, komsusu acken tok yatmayacak kadar iyi, buyuklerinin yaninda bacak bacak ustune atmayacak kadar da saygida kusur etmeyen bir insan olabilir; lakin en az bunlar kadar da futboldan anlamayan, elindeki malzemeleri layikiyla kullanip guzel bir yemek yapamayacak kadar da beceriksiz bir insan.

Zaten 2002 dunya kupasi ucunculugunden beri soylenegelen bir laf var: "Turkiye dunyanin en iyi takimlarindan biri". 2002 yazindan beri Turk halkinin yedigi, gelecegin atasozu olmaya aday soz. Herseyden once, birakin "en iyi" olmayi, Turkiye "takim" bile degil; takim oyunu oynanmiyor, herkes kisisel becerilerine guvenerek birseyler yapmaya calisiyor ama rakip takim "takim" oldugunda, birbirleriyle yardimlastiklarinda, en basitinden rakip sahada pres yaptiklarinda, kisisel becerilerimiz yetmiyor.

Hic bir zaman 2002 yazindaki kadar dunya kupasina yakin olamayabiliriz. Bunun sorumlusu Senol Gunes'tir. Korkak ve ne yaptigini bilmez futbolu bizi kupadan etmistir.

Ve sayesinde, bizi kupadan eden Senol Gunes yuzunden, bu yaz Portekiz'de degiliz. Elalem topunu oynarken biz televizyondan onlari seyredecegiz ve futbolda bu kadar buyuk sicrama kaydetmis bir ulkenin evlatlari olarak kiskanacagiz.

Ancak hala, ama hala, Senol Gunes'le devam ediyoruz. Ustelik haziran'da sozlesmeyi uzatmak istedigini de belirtmis; Haluk Ulusoy'un secim primi oldugunun farkinda mi, yoksa cok mu saf, anlamadim.

Belki de saf ayagina yatiyor, aldigi tonla parayi cukka cebe atiyordur; zira kafasi cali$an hic bir insan evladinin onu ba$kani oldugu takimin ba$ina gecirecegine inanmiyorum..

0 yorum: